Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Mobiliteitswetenschappen


Mobiliteitswetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN STUDEREN

Heb jij jezelf al eens afgevraagd waarom we met z’n allen in de file staan? Wil je graag weten hoe organisatoren het verkeer bij ‘big events’ (bv. Antwerp 10 Miles, Pukkelpop) vlot laten doorstromen? Wil je bestuderen wat alcohol, drugs en vermoeidheid met je lichaam en dus ook met je rijgedrag doen? Help jij graag mee aan de aanleg van fietsostrades? Barst jij van revolutionaire ideeën om de dienstregeling van het openbaar vervoer te verbeteren? Dan is de opleiding Mobiliteitswetenschappen echt iets voor jou!

Tijdens de opleiding verdiep jij je in de boeiende, complexe en steeds veranderende relatie tussen mens (gedrag), maatschappij (beleid/omgeving/milieu) en mobiliteitsmodi (verplaatsingswijzen). Je brengt veelzijdige mobiliteitsuitdagingen in kaart, onderzoekt ze en werkt oplossingen uit. Tijdens de studie denk je creatief en inventief na over mobiliteit. Je denkt én doet. Altijd met een open blik.

Ja, deze opleiding is afgestemd op wat jij verlangt, wat deze nieuwe en snelgroeiende sector verwacht en wat de wereld nodig heeft. Want mobiliteit is onmisbaar.

MOBILITEITSWETENSCHAPPEN IN DE PRAKTIJK

Heel specifiek word je opgeleid om:

  • mobiliteitsuitdagingen (bv. Hoe omgaan met energieschaarste?) te signaleren en hierin trends en ontwikkelingen op te sporen;
  • mobiliteitsvraagstukken (bv. Hoe een locatie bereikbaar houden?) te analyseren, onderzoeken en bespreekbaar te maken;
  • oplossingen en maatregelen te formuleren, in te voeren en de effecten ervan te evalueren en bij te sturen indien nodig;
  • over deze oplossingen en maatregelen te communiceren met zowel andere deskundigen (bv. ingenieurs, juristen, economen, psychologen, ...), betrokkenen (bv. buurtbewoners, doelgroepen) als de overheid (bv. beleidsmakers, politici).

 DE WAARDE VAN JE DIPLOMA IN NEDERLAND 

 

De kwaliteitseisen waaraan een opleiding moet voldoen werden door Nederland en Vlaanderen gezamenlijk afgesproken. In het kader van deze samenwerking werd de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) opgericht die de kwaliteit van alle bachelor- en masteropleidingen in beide landen op een onafhankelijke manier waarborgt.

De bachelor- en masteropleiding in de Mobiliteitswetenschappen werd door de NVAO geaccrediteerd, wat betekent dat je met dit diploma overal binnen de EU aan de slag kan. Een van de basisprincipes van de Europese arbeidsmarkt is namelijk het vrije verkeer van werknemers.