Hou mij op de hoogte

Logo UHasselt

menu

Handelsingenieur in de beleidsinformatica


Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT IS BELEIDSINFORMATICA?

In een wereld die constant in verandering is, speelt Beleidsinformatica een zeer belangrijke rol. We zien dat niet alleen het bedrijfsleven meer en meer digitaliseert, maar ook onze dagdagelijkse activiteiten. Shoppen, met vrienden afspreken, een reis plannen, daten… alles gebeurt tegenwoordig volledig of gedeeltelijk digitaal. Beleidsinformatica verwijst naar de set van kennis en vaardigheden die nodig is om bedrijven te ondersteunen in hun overgang naar een meer digitale samenleving.

De beleidsinformaticus speelt een belangrijke rol als bruggenbouwer tussen de strategische, en innovatieve wereld van de business en de technologische en creatieve wereld van de informatietechnologie.
In hun klassieke functie als procesanalist vertalen zij de noden en doelstellingen van bedrijven naar systeemvereisten die door informatici en andere experts gebruikt worden om oplossingen te bouwen. Deze oplossingen zijn technologie-gedreven en moeten de bedrijfsvoering ondersteunen.
Eens deze oplossingen operationeel zijn, registreren deze grote hoeveelheden data die een rijkdom aan informatie bevatten. In de rol van data scientist haalt de beleidsinformaticus nieuwe inzichten uit data om zo verborgen kennis bloot te leggen.  Het ontdekken van nieuwe kennis gebeurt door middel van goed gekozen visualisaties of het toepassen van machine learning. Deze inzichten kunnen vervolgens gebruikt worden om mogelijke verbeteringen of opportuniteiten te ontdekken.
De voorgaande vaardigheden maken beleidsinformatici uitermate geschikt als drijvende kracht achter business model innovatie. Door nieuwe inzichten te combineren met kennis van technologische mogelijkheden kunnen zij nieuwe en innovatieve of zelfs revolutionaire bedrijfsmodellen bedenken. We denken hier bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Uber, Airbnb, Google of Amazon die elk op hun manier het leven van hun klanten drastisch veranderd hebben door technologie op een innovatieve manier in te zetten.

Lees hier meer over de 3 focuspunten van beleidsinformatica.