Logo UHasselt

menu

UHasselt


UHasselt: geëngageerd en vernieuwend

UHasselt: geëngageerd en vernieuwend

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GESCHIEDENIS

De Universiteit Hasselt is een jonge universiteit en maakte in de afgelopen vier decennia een enorme groei door.

1973
Het Limburgs Universitair Centrum (kortweg LUC) – de voorloper van de UHasselt – opent in Diepenbeek officieel de deuren voor studenten, twee jaar nadat bij wet groen licht gegeven werd voor de oprichting van een autonome universitaire instelling in Limburg. Het LUC start met zes opleidingen: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, tandheelkunde en geneeskunde.

1991
De Economische Hogeschool Limburg wordt opgenomen binnen het LUC en omgevormd tot de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (nu: faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen). Vanaf toen konden doctoraatsstudenten hun doctoraat verdedigen aan UHasselt.

2002
Het LUC en Maastricht University richten samen de transnationale Universiteit Limburg (tUL) op – een (internationaal) uniek samenwerkingsverband van twee universiteiten in twee landen. Onder de tUL-paraplu worden de opleidingen informatica, statistiek en biomedische wetenschappen georganiseerd.

2003
Het LUC en de Limburgse hogescholen PHL en XIOS Hogeschool (nu: Hogeschool PXL) vormen samen de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL).

2004
Het onderwijscurriculum wordt uitgebreid met de in Vlaanderen unieke bachelor- en masteropleiding mobiliteitswetenschappen.

2005
Het Limburgs Universitair Centrum wordt omgedoopt tot Universiteit Hasselt of kortweg UHasselt.

2008/2011
De UHasselt start met de bacheloropleiding rechten, een samenwerking met Maastricht University en KU Leuven. Drie jaar later volgt een masterprogramma in de rechten.

2012
De UHasselt opent een tweede campus: de ‘stadscampus’ in het centrum van Hasselt. Campus Hasselt omvat het Rectoraatsgebouw, het faculteitsgebouw Rechten en – in het hart – de Oude Gevangenis. De Oude Gevangenis is de plek waar rechtenstudenten les volgen én waar nieuwe studenten zich moeten inschrijven.

2013
In het academiejaar 2013-2014 krijgt de UHasselt er vier nieuwe opleidingen bij:
• architectuur
• interieurarchitectuur
• industrieel ingenieur
• revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
Tegelijkertijd worden twee nieuwe faculteiten opgericht:
• faculteit Architectuur en kunst
• faculteit Industriële ingenieurswetenschappen
Daarmee groeit het aantal faculteiten van vier (Bedrijfseconomische wetenschappen, Geneeskunde en levenswetenschappen, Rechten en Wetenschappen) naar zes.

2014
De UHasselt richt de School voor Mobiliteitswetenschappen op en de Universiteit Hasselt School for Expert Education (UHasselt SEE).

2015
De faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen start met de opleiding handelswetenschappen.

2017
UHasselt richt de Interfacultaire School voor Educatieve Studies (SES) op.

2018
UHasselt krijgt er een zevende faculteit bij: de faculteit Revalidatiewetenschappen.